Thorstein Bergman har lämnat oss

Vår Hedersmedlem Thorstein Bergman har gått bort.
En av Nordens mest älskade vistolkare och artister har lämnat oss vid 79 års ålder. Thorstein kommer vara oändligt saknad av många vänner och av en stor publik.
När Thorstein 2006 tilldelades Hedersmedlemskap i YTF skrevs motiveringen:
”Thorstein Bergman tilldelas Hedersmedlemskap inom YTF för sitt outtröttliga arbete i att sprida den svenska visan, såväl genom framförande av kollegers verk och tonsättning av våra stora diktare som genom egna kompositioner, av vilka ett flertal idag räknas till vår gemensamma visskatt. Såsom folkbildare i Ferlins, Bergners och andra föregångares efterföljelse har han gjort ovärderliga insatser i visans tjänst.”

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Thorstein Bergman har lämnat oss

Alf Hambe har lämnat oss.

En av visans nestorer, Alf Hambe, har lämnat oss efter en lång livsgärning, 91 år gammal. Saknad, men ingen kan kommentera hans hädangång bättre än han själv:
”Vadan nåt gick hän jag icke
blott att jag skall ej i evighet
dratta kring i jämmerdalen
Nej! Med fröjd mot himlasalen
ska han fyras av min själ
som en raket.”

Ur ”Säg vad blir det av oss”

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Alf Hambe har lämnat oss.

Lyssna på jubileumsalbumet!

Lagom till 50 – års jubileumet släpptes YTF:s jubileumsalbum på Spotify. Här hirrar ni albumet! https://open.spotify.com/album/32SHNoMJZa13wTz5UURWTu?si=snRCTTstTby76RYWvm5RMg

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Lyssna på jubileumsalbumet!

Ewert Ljusberg – en av Nordens främsta vissångare har lämnat oss.

Ewert Ljusberg, en av Nordens främsta vissångare
Ewert Ljusberg – en av Nordens allra främsta vissångare och estradörer har lämnat oss i sorg och saknad. 

Att tänkaren, poeten, tecknaren, estradören, sanningssägaren, imitationskonstnären och världens första och enda anarkosyndikalistiska president nu gått till en annan dimension känns nästan omöjligt att ta in. Detta trots att vi visste hur nära den yttersta gränsen vandringen gick under de sista åren. 

Ewert var en unik scenpersonlighet som med självklar auktoritet och med bibehållen ödmjukhet kunde tilltala en publik med "Som du vet så...", "Nu undrar du förstås..." eller "Du har säkert tänkt på att..." vilket gjorde att var och en kände sig personligen tilltalad och sedd. Och detta såväl inför ett tjugotal själar på en avsides hembygdsgård som framför tiotusentals yra Yranbesökare i Östersund. 

Mitt i sorgen finns det ändå mycket att glädjas åt. Ewert fick göra sin sista skiva, precis på det sätt som han hela tiden velat att den skulle göras. Med ett rent och nära arrangemang och med den berättande rösten i centrum spelade han in de låtar han ansåg var viktigast för honom under hans liv. På "Bär mig i ditt hjärta" kände han att han äntligen nådde fram till den typ av berättande som oftast går förlorat i svulstiga inspelningar. Stort tack till Lars Ericsson och Johan Arveli som gjorde detta möjligt.

Ewert var en av YTF:s allra tidigaste medlemmar, och skulle 2022 utses till Hedersmedlem, något han var mycket glad för. Vår förening och hela det svenska musiklivet har förlorat en viktig portalfigur. Tack för allt, käre vän!

Billey
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Ewert Ljusberg – en av Nordens främsta vissångare har lämnat oss.

Bernt Törnblom har lämnat oss

Vännen och kollegan, Bernt Törnblom, har lämnat oss efter en längre tids sjukdom. Snickerifantomen och den lyriske mästaren Bernt blev 71 år.

Gina van Dam summerar väl våra känslor efter detta besked:
Han var älskad av alla för sin oerhörda positiva kraft, sin genuint skickliga musikalitet och lämnar efter sig ett tomrum som ingen kan fylla.
Vi ska sjunga dina visor!

Vidare skriver hans dotter Aurora: 

Min pappa.
Vår pappa.
Du var ohejdbar skaparkraft
Du var livsglädjens förkunnare
Du levde rikt och fullt
Du var min far
Tack för att du fanns!

Slutligen några av Bernts vackraste rader:

Jag har ett hus vid havet
där tusen vindar dra
med fina gamla fönsterglas
som fångar himlen bra
I väster en veranda
vad kan man önska mer
Där vill jag sitta med min vän
när solen den går ner.

YTF minns en varm och synnerligen älskvärd kollega. Tack för allt, käraste Bernt!
Billey
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Bernt Törnblom har lämnat oss