Storken landar hos dig

Under 60-talet var Vispråmen Storken något av en nationalscen för den svenska visan. Nu flyger Storken igen. Men den här gången kommer den hem till er!

YTF drar med stöd av Kulturrådet igång en konsertturné över hela landet där unga och gamla YTF-are framträder var för sig och tillsammans. Minst en av deltagarna på konserten är en ungdom under 25! Allt för att sprida visan, inte bara över landet utan också över de fiktiva åldersgränserna.

Först ut är Orsa där vi den 26 november får möta de lokala medlemmarna Janne Bäckman och Stefan Rune Olsson tillsammans med ”ungtuppen# Calle Lofvar.

Den 11 december kommer Storken till Holännapaviljongen, Ljusdal där värdarna Stefan och Kristina Olsson välkomnar Triol (där de själva ingår), Maria Blom, Kire Ljung och ungdomarna Ida och Helmer.

Ytterligare åtta konserter är planerade för nästa år. Vi återkommer om tid och plats!

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Storken landar hos dig

Thorstein Bergman har lämnat oss

Vår Hedersmedlem Thorstein Bergman har gått bort.
En av Nordens mest älskade vistolkare och artister har lämnat oss vid 79 års ålder. Thorstein kommer vara oändligt saknad av många vänner och av en stor publik.
När Thorstein 2006 tilldelades Hedersmedlemskap i YTF skrevs motiveringen:
”Thorstein Bergman tilldelas Hedersmedlemskap inom YTF för sitt outtröttliga arbete i att sprida den svenska visan, såväl genom framförande av kollegers verk och tonsättning av våra stora diktare som genom egna kompositioner, av vilka ett flertal idag räknas till vår gemensamma visskatt. Såsom folkbildare i Ferlins, Bergners och andra föregångares efterföljelse har han gjort ovärderliga insatser i visans tjänst.”

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Thorstein Bergman har lämnat oss

Alf Hambe har lämnat oss.

En av visans nestorer, Alf Hambe, har lämnat oss efter en lång livsgärning, 91 år gammal. Saknad, men ingen kan kommentera hans hädangång bättre än han själv:
”Vadan nåt gick hän jag icke
blott att jag skall ej i evighet
dratta kring i jämmerdalen
Nej! Med fröjd mot himlasalen
ska han fyras av min själ
som en raket.”

Ur ”Säg vad blir det av oss”

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Alf Hambe har lämnat oss.

Lyssna på jubileumsalbumet!

Lagom till 50 – års jubileumet släpptes YTF:s jubileumsalbum på Spotify. Här hirrar ni albumet! https://open.spotify.com/album/32SHNoMJZa13wTz5UURWTu?si=snRCTTstTby76RYWvm5RMg

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Lyssna på jubileumsalbumet!

Ewert Ljusberg – en av Nordens främsta vissångare har lämnat oss.

Ewert Ljusberg, en av Nordens främsta vissångare
Ewert Ljusberg – en av Nordens allra främsta vissångare och estradörer har lämnat oss i sorg och saknad. 

Att tänkaren, poeten, tecknaren, estradören, sanningssägaren, imitationskonstnären och världens första och enda anarkosyndikalistiska president nu gått till en annan dimension känns nästan omöjligt att ta in. Detta trots att vi visste hur nära den yttersta gränsen vandringen gick under de sista åren. 

Ewert var en unik scenpersonlighet som med självklar auktoritet och med bibehållen ödmjukhet kunde tilltala en publik med "Som du vet så...", "Nu undrar du förstås..." eller "Du har säkert tänkt på att..." vilket gjorde att var och en kände sig personligen tilltalad och sedd. Och detta såväl inför ett tjugotal själar på en avsides hembygdsgård som framför tiotusentals yra Yranbesökare i Östersund. 

Mitt i sorgen finns det ändå mycket att glädjas åt. Ewert fick göra sin sista skiva, precis på det sätt som han hela tiden velat att den skulle göras. Med ett rent och nära arrangemang och med den berättande rösten i centrum spelade han in de låtar han ansåg var viktigast för honom under hans liv. På "Bär mig i ditt hjärta" kände han att han äntligen nådde fram till den typ av berättande som oftast går förlorat i svulstiga inspelningar. Stort tack till Lars Ericsson och Johan Arveli som gjorde detta möjligt.

Ewert var en av YTF:s allra tidigaste medlemmar, och skulle 2022 utses till Hedersmedlem, något han var mycket glad för. Vår förening och hela det svenska musiklivet har förlorat en viktig portalfigur. Tack för allt, käre vän!

Billey
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Ewert Ljusberg – en av Nordens främsta vissångare har lämnat oss.