Elin Lyth

Elin är född 1975 och har folkmusiken i blodet – bland annat genom sin mormor i Medelpad som alltid spelat och sjungit med henne. Elin bär spelmanstraditionen vidare i nytolkning genom sin sång och egna kompositioner. Hon spelar också fiol, men helst tillsammans med andra.Elin är utbildad vid Adolf Fredriks musikskola och musiklinjen på Södra Latins gymnasium i Stockholm, samt vid Nordiska Visskolan i Kungälv. Hon har också deltagit i kurser vid Musikhögskolan i Stockholm. Hon är styrelsemedlem i YTF, Yrkestrubadurernas förening och Artister för fred.Elin har spelat in egna skivor och medverkar även på skivor tillsammans med andra musiker. Hon har varit med i radio och TV, och sjungit på många visfestivaler runt om i landet. Hon har även jobbat som sångerska inom Kultur i vården i Stockholm och Uppsala.Elin har också gått en distanskurs i folklig sång och berättande på folkmusikinstitutet i Tobo under ett år där hon lärt sig mer om berättandets konst.
 
Bland visdiktarna är Alf Hambe en personlig favorit och debut-cd:n heter ”Ros i snö- Elin Lyth sjunger Alf Hambe”.
 
Elin sjunger med glädje i alla slags sammanhang och gör allt från a capella-program med folkmusik till visprogram med sång och gitarr tillsammans med musiker som Bo Hansson, Sven-Erik Johansson och Nanna Walderhaug.
 
Tillsammans med Daniel Östersjö har Elin programmet ”Dylanskt folkligt franskt”vilket är en blandning av nya och gamla visor på svenska och engelska.  Elin är även med på hans kommande skiva med tonsättningar av Elsie Johanssons dikter.
 
 
 
 

Kontakt:

Hagagatan 48, 1tr
113 47 Stockholm

Telefon: 08 651 97 24

Mobil: 073 964 98 20

vis_elin@hotmail.com

www.elinlyth.com

Diskografi:

LP-skiva 1989, Världen längtar frihet, Ricke Löws orkester, Solister och körer från IOGT-NTO rörelsen. Elin medverkar på ett spår med Orgeln på vinden av Alf Hambe.

Kring 1990, Julkonsert med Barnparaden. Elin medverkar med “Mössens julafton” (Proysen/Olrog). (Nils Georgs Musikförlag)

Kassett, Elin Lyth sjunger visor av Alf Hambe.
Inspelat juni 1992, Studio Språkmakarna Stockholm

2000, Ung folkmusik i Medelpad, utgiven av Medelpads Spelmansförbund. Elin medverkar på fyra spår. Går att få tag i via Medelpads Spelmansförbund.

2009, Goin’ Back Home Vol. 14, Quickstar Production. Elin medverkar med “Elins trall”. Digital nerladdning här.

Elin Lyth: Ros i snö (YTFR147) 2011

Kända och okända visor av Alf Hambe i nyskrivna arrangemang av Bo Hansson.

”Lyth har en fascinerande ljus stämma, låter som Alf Hambes 60 år yngre tvillingsyster, klar och ren som en fjällbäck. Inga krusiduller. En röst som gjord för dessa visor alltså”.
Lira

Daniel Ösersjö och Elin Lyth