Daniel Östersjö

Alla sover / Lilla snälla döden
Den 7 april 2020 släpper Daniel Östersjö två sånger med text av Elsie Johansson, en försmak på det fullängdsalbum Fönsterspringan som kommer 15 maj 2020. I dessa tider av oro finns en längtan att få hem alla de sina, Alla sover handlar om den känslan, men också om hur annorlunda hemmets miljö kan upplevas på natten när tankarna får fritt spelrum. Dikten är från Elsie Johanssons debutbok, diktsamlingen ”Brorsan hade en vevgrammofon” (1979). På inspelningen spelar Daniel på ”bananflygeln”, en Malmsjöflygel från 1940-talet som finns på Klaverens hus i Lövstabruk.
Lilla snälla döden är då mer som en folkvisa, som om Jan Johansson hade kommit över en okänd uppteckning från Dalarna. Hos Elsie Johansson är döden inte en lieman som hotar och skräms, utan en syrsa som blir kvar på ängen, en gumma som stickar på sin strumpa – och har mer släktskap med höstens sista blomma hos Edith Södergran. Sången är en duett med Elin Lyth.

Le lac long 814
Daniel Östersjö har sedan 2018 en fransk låtskrivarduo tillsammans med Bengt Söderhäll. Grunden är Bengts dikter som översattes till franska 2012 av Janina Zsubzda Martinez, och de släppte fullängdsalbument ”Treize chansons” 2018, med releasekonserter i Gävle, Paris och Stockholm. Bengts dikter är livsfilosofi som hämtar inspiration från Dalälvens brusande vatten nedanför älvbrinken, Dalälven, som i Bengts poesi går under benämningen ”Den långa sjön”, dvs Le lac long. 814 – så många skivor trycktes och säljs i en numrerad serie. Det är också början på både Daniels och Bengts postnummer, de bor på var sin sida om älven. Daniel på rive droit, Bengt på rive gauche.

Läs mer på lelaclong814.se

Dylanskt, folkligt och franskt
Daniel Östersjö har ett visprogram tillsammans med sångerskan Elin Lyth, där de sjunger egna och andras sånger på svenska, engelska och franska. Det ”dylanska” kan vara några av Daniels nyskrivna Joe Hill-melodier, Kate Wolfs schamanlyrik, irländskt skillingtryck mot rekryteringen av soldater bland fattiga – som Dylan spelat in som cover – eller nytolkningar av Dylans sånger. Det svenska hämtas lätt ur den svenska vistraditionen och folkmusiken, t ex Lite vette som är Elisabet Hermodssons getingböner till Visa från Rättvik. Det franska, ja, det kan förstås vara något från Le lac long 814, eller Edith Piaf.

Om vi möts
2017 släppte Daniel Östersjö ett digitalt album som baserades på inspelningar från 2003, som skulle ha blivit hans debutskiva. Barndomsvännen Tomas Andersson Wij producerade, Daniel sjöng alla sångerna ensam till gitarr och Tomas satt mitt emot i studion och lyssnade med närvaro. Så råkade Daniel ut för en trafikolycka och projektet lades i malpåse. Men så sågs de på hösten 2016 och kom att prata om den gamla skivan, orginalfilerna letades upp, några nya spår lades till, bl a en långdikt om olyckan och vägen vidare. Daniel turnerade sedan med en berättelse om smärta, för den kroniska huvudvärk som han fick som en ständig följeslagare kunde spåras även i sånger skrivna långt innan olyckan.
Låt det blöda2017 släppte Daniel Östersjö även ett digitalt album tillsammans med den norrländske poeten Erik Wikström: ”Låt det blöda”, med tonsättningar av kortdikter från Eriks diktsamling med samma namn. På de sju sångerna läser Erik delar av texten, och Daniel sjunger andra delar, ibland samma text igen. Arbetet med sångerna innebar en hel del klippande och klistrande (faktiskt även fysiskt) – ett nära samarbete mellan poeten och tonsättaren, och de har spelat sångerna på musik- och poesifestivaler runt om i Sverige.

Birgitta svit
Daniel Östersjö har gjort en tonsättning av Stig Dagermans existentiella pärla från 1949 (först publicerad i tidskriften Prisma 1950), Birgitta svit, som är ett 38 minuter långt verk där de sex dikterna interfolieras med instrumentala partier. Det är i gränslandet mellan jazz och visa, med solister som Peter Asplund (trumpet) och Joakim Laksov (cello). Daniel sjunger duett med Maria Grönlund, som också skrivit cellostämma på en av sångerna. Johan Nyberg, som spelar bas på skivan, har skrivit ett av de instrumentala partierna. På skivan medverkar också Fredrik Cerha (gitarr), Anders Berg (piano) och Emil Olin (trummor). Skivan gavs ut av YTFR och Inifrån 2015.

Landet har lossnat
Daniel Östersjös andra skiva, som gavs ut 2011, är en studioinspelning som gjordes i Fredrik Cerhas studio på Kungsholmen. Daniel sjunger och spelar gitarr, piano, dragspel och mandolin, tillsammans med Fredrik Cerha (gitarr), Johan Nyberg (bas) och Emil Olin (trummor). Daniels egna texter står i fokus, men en av sångerna har text av Tomas Tranströmer, dikten Krön från ”Klanger och spår” (1966). Peter Asplund spelar ett magnifikt trumpetsolo, som får sången att lyfta till tranströmerska mått. Skivan gästas också av Tomas Andersson Wij, Patrik Ajaxén och Hanna Cronhjort.
Black boxDaniel Östersjös debutskiva från 2008 är till största delen en livetagning från biokafé Tellus i Midsommarkransen, där Daniel spelar gitarr och sjunger, Johan Nyberg spelar bas och Emil Olin trummor. Några av sångerna spelades in med samma sättning på Scengymnasiet i Skärholmen, ytterligare några i Fredrik Cerhas studio på Kungsholmen. Namnet kommer förstås från titelspåret Black box, men det fysiska albumet är också en box med en bok och en skiva i ett, där Daniels sångtexter också är dikter i en diktsamling.

Minnesstund
Daniel Östersjö kan anlitas som sångare och musiker till begravningar och andra minnesstunder. Han har gjort en demoinspelning med de vanligaste sångerna.

Läs mer och lyssna här!
Kontaktdanielostersjo.se
daniel.ostersjo@gmail.com
070-762 41 81