Ewert Ljusberg – en av Nordens främsta vissångare har lämnat oss.

Ewert Ljusberg, en av Nordens främsta vissångare
Ewert Ljusberg – en av Nordens allra främsta vissångare och estradörer har lämnat oss i sorg och saknad. 

Att tänkaren, poeten, tecknaren, estradören, sanningssägaren, imitationskonstnären och världens första och enda anarkosyndikalistiska president nu gått till en annan dimension känns nästan omöjligt att ta in. Detta trots att vi visste hur nära den yttersta gränsen vandringen gick under de sista åren. 

Ewert var en unik scenpersonlighet som med självklar auktoritet och med bibehållen ödmjukhet kunde tilltala en publik med "Som du vet så...", "Nu undrar du förstås..." eller "Du har säkert tänkt på att..." vilket gjorde att var och en kände sig personligen tilltalad och sedd. Och detta såväl inför ett tjugotal själar på en avsides hembygdsgård som framför tiotusentals yra Yranbesökare i Östersund. 

Mitt i sorgen finns det ändå mycket att glädjas åt. Ewert fick göra sin sista skiva, precis på det sätt som han hela tiden velat att den skulle göras. Med ett rent och nära arrangemang och med den berättande rösten i centrum spelade han in de låtar han ansåg var viktigast för honom under hans liv. På "Bär mig i ditt hjärta" kände han att han äntligen nådde fram till den typ av berättande som oftast går förlorat i svulstiga inspelningar. Stort tack till Lars Ericsson och Johan Arveli som gjorde detta möjligt.

Ewert var en av YTF:s allra tidigaste medlemmar, och skulle 2022 utses till Hedersmedlem, något han var mycket glad för. Vår förening och hela det svenska musiklivet har förlorat en viktig portalfigur. Tack för allt, käre vän!

Billey
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.