Tomas (Hudson) Carnheim

Tomas är en poet, och “rock n roll trubadur”, vars starka scenutsstrålning, och speciella scenstil gjorde honom till en självklar frontfigur i Anders Ångest, “Umeås Ebba Grön” i slutet av 70 talet. Han har därefter varit sångare i en rad band. Magistern och Stålverket är exempel på senare band. 

Hösten debuterade han dock i eget namn med den ekivoka singeln Djupet av dig. Tomas Carneheim hösten 2020, på det lilla musikförlaget, Sista Kompaniet, (Wärner Music). Han backas ibland upp av YTF kollegan och vännen Sven Rickström. För närvarande är den avskalade och nakna fullängdsskivan Hav, under produktion, där kravet är att alla låtar enkelt ska kunna spelas akustiskt av Tomas själv. 

Tomas sånger har oftast med det egna livet att göra, trots att perspektiven kan vara andra personers. Innehållet är existensiellt frågor, ibland väldigt tydliga berättelser, ibland är de abstraktare. Låtarna har ofta dubbla bottnar, men inte sällan precis som tillvaron själv enligt Tomas, en tragikomisk prägel. De bästa Låtarna bara kommer till utifrån, som från ett annat – kanske kollektivt medvetande, först, melodierna och sen är det bara att lyssna och snabbt med papper och penna och teckna ned orden!, säger han. 

“Det finns alltid allmänmänskliga teman i de karga och vackra sångerna, framförde med Tomas mörka röst. som ofta uttrycker en längtan, en saknad. Paralellt med den självskrivenheten som utåtagerande rocksångare har Tomas genom åren hela tiden haft en stark dragniing åt att ofta framträda ensam med gitarr, ibland lätt kompad: på fester, venissager, ålderdomshem, musikfestivaler, pubar, skivaffärer, större och mindre scener, restauranger, i klassrum, kyrkor, på gudtjänster, på begravningar, dop, bröllop. Han har spelat på gator och torg, politiska evenemnang, med mera. Tomas trivs bäst på scen, förmedlandes sina, eller andras musik. 

De första åren bodde familjen i en sliten lägenhet på Södermalm, där Tomas har bott under större delen av sitt liv. Föräldrarna förde ett kringflackande liv i jakten på utkomst. Den musikaliska banan startade Tomas som femåring i klassrummet i Middlesborough, i Nordöstra England. Där upptäckte han befrielsen i sången. 

Han är i grunden bassångare, men sjunger lika obehindrat i tenorstämma. Han har medverkat på en rad skivinspelningar genom åren. Som trubadur har Tomas funnit inspiration i Joni Mitchell, Leonard Cohen, Hank Williams, likväl som i den svenska vistraditionen. Stora inspiratrörer är just nu ÄR tyska Werkraums medeltidlika melodier. Tomas finns på såväl Spotify, som på Youtube

För kontakt och – eller bokning: 070 406 55 70,

alternativt:tomascarneheim@gmail.com,

alternativt till tomas@fskm.org (Sista Kompaniet Musik)